19 Nisan 2018
BAF, Bulgaristan Türklerinin sorunlarının masaya yatırılmasını talep etti.Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan'a yazdığı mektupta kurulacak hükümeti Bulgaristan Türklerinin sorunlarını çözmesi halinde desteklemesini istedi.Mektubun kopyaları da Meclis'te temsil edilen Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) , Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve Ataka Partisine gönderildi. Sezgin Mümin, 11 Ocak Bildirisi'ni Meclis'e sunan GERB'e; özellikle de Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar Partisi (DSB) Genel Başkanı İvan Kostov'a teşekkür etti.
Шизофренията на ДПС
Kırcaali’de 15 Temmuz darbe girişimi şehitleri anıldı
BAF’tan 15 Temmuz darbe girişimini kınama ve şehitleri anma mesajı
Sofya camiine saldırı
Bulgaristan Türkleri baskı altında
Yıldırım'dan Borisov'a tebrik telefonu
BELGE
Bulgaristan Adalet Federasyonu'nun Anayasa Mahkemesi'ne mektubu
Avrupa Pomak Enstitüsü'nün, PODEF'i, HÖH'ü ve Balgöç'ü suçlayan tebliği
EN ÇOK YORUMLANAN
Rumen Radev : Ortadoğu çatışmasının çözümü bir tek barış ve anlayış içinde yaşayan iki bağımsız devlet ilkesine dayalı olabilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Zorlu bir dönemi geride bırakmış olmayı umuyoruz
AB Komisyonu Başkanı Juncker: Türkiye ile müzakerelerin devamının garantörüyüm
Varna*daki Türkiye AB zirvesi*nde ele alınacak 5 kritik konu
Varna*da AB – Türkiye görüşmesinden sonra farklılıklar kalıyor, diyalog devam ediyor


Шизофренията на ДПС

01 Ağustos 2017

Джевдет Мустафа
 
Като жител на Кърджали човек не може да не се удивлява от някои силно противоречиви и взаимно изключващи се неща и не да си задава въпроси като например как така ДПС съумява да е в добри отношения дори и с Дружба „Родина“* и в същото време да получава подкрепата на повечето турци и мюсюлмани в региона.
 
Но аз лично като кърджалиец съм шашнат* от почти шизофренично различното отношение на различни регионални представители на ДПС по отношение на събитията от Балканската война, случили се в региона на Източните Родопи. По собствена инициатива представителите на ДПС в гр. Кърджали през 1998 г. определят датата 21-ви октомври за „Ден на Кърджали“ т. е. за празник на града в „чест” на превземането на му от отрядите на ген. Васил Делов през 1912 г., т. е. в „чест“ на едно изключително противоречиво събитие за двата днес основни етноса, населяващи града и региона – за турците и българите. Разбира се през 1998 г. за „празник на града“ можеше, а според мен и трябваше да бъде определена някаква дата, която да се възприема еднакво добре от всички кърджалийци.  Но така или иначе допуснатата грешка от 1998 г. се поддържа с пълна сила от местната власт и особено силен е патосът на сегашния кмет на община Кърджали - Хасан Азис, който през последните години на тази дата държи пламенни речи и обяснява своята признателност към „героите-освободили“ на града и региона. С ежегодното повтаряне на всичко това вероятно се цели налагане на гледната точка и отношението на единия етнос към събитията от Балканската война случили се в региона за „чиста монета“.
 
Все пак не всички сме историци, нямаме и достъп до безбройните официални архиви за Балканската война като например историка- проф. Джъстин Маккарти* и като обикновени граждани се осланяме на словата, които ще изрекат най-окумушите* като например кмета на общината – Хасан Азис - …подвига и саможертвата на героите донесли свободата … Дълбок поклон пред подвига и саможертвата на героите, донесли ни свободата на Кърджали и Източните Родопи. Честит празник и на многая лета!…” из словото на Х. Азис от 2014г. Направо да се разплачеш от радост!
 
И така аз таман* си бях изградил някаква представа в главата за „красивото освобождаване“ на Кърджали през есента на 1912 г. и за това как българските войски и чети вероятно са посрещнати с цветя и благодарности от местното турско население, докато не прочетох в Уикипедията (бълг. вариант) https://bg.wikipedia.org/wiki/Битка_при_Кърджали, че В резултат на битката Кърджали е обезлюден. Турското население/а друго почти не е имало/ на района бяга масово при настъплението на българите.[10][11]“,  и особено пък останах озадачен, когато преди година прочетох в местен Кърджалийски ежедневник, публикация за организиран със съдействието на ДПС – „МЕВЛИД*“ в с.Долно Прахово, т.е. помен, в памет на многобройните цивилни жертви, избити по време на Балканската война в нашия регион!? Пишеше, и че „традиционното“ събитие е било уважено и от ДПС-кмета на община Ардино – Ресми Мурад. После имаше и друга подобна публикация за с. Горно Прахово, пак с участието на – Ресми Мурад от ДПС! Попаднах и на статия за изградена чешма в памет на цивилните жертви, избити по време на Балканската война, т.е. викам си- виж ти, имало е значи и доста цивилни жертви от местното турско-мюсюлманско население в региона!? Човек си задава и въпроса кой ли е виновен за тези цивилни жертви!? Доколкото ми е известно, тези хора са почнали да „умират“ след появата на българските чети и българската войска в региона…. Не исках да размишлявам по нататък, че мислите ми потекоха към тези, на които всяка година кмета на Кърджали в невиждан патос им благодари, след което следва 10-дневна веселба в областния център!
 
И така от 19 години насам от времето на Расим Муса през месец октомври виенските колела се въртят, играят се хора, има спортни турнири, децата се веселят, кмета, даскала, попа и всички* са доволни и щастливи на 21 октомври в Кърджали!
 
От 108 години насам пък местното турско-мюсюлманско население тихо и кротко, но редовно почита с мевлиди* паметта на многобройните цивилни жертви паднали по време на същата Балканска война в Кърджали и региона, т.е. почита се паметта на избитите от местното население -  турци и помаци.
 
Истината за събитията от мрачните години на Балканската война ще определи коя от традициите ще просъществува и занапред.
 
А за сега ние обикновените и може би неуки жители ще се задоволим с пламенните речи на нашия общински кмет - инженерина* Хасан Азис и ще си вярваме, че дядо му Исмаил и нашите деди – Мустафа, Али, Ахмед, Шабан, Рамадан, Мюмюн, Сюлейман и т.н. също са били изключително щастливи, че са „освободени“ по време на Балканската война, а за цивилните жертви все ще измислим нещо, ще приемем, че някои от нашите деди са откраднали пушки от българските четници и войници и в невиждана радост и екстаз са се простреляли смъртоносно и се самоубили. Ще приемем и че част от нашите деди в Кърджали пак в израз на голяма радост са се проболи с щикове, след което са скочили във водите на Арда, за да тестват дали човек умира по-бързо от кръвозагуба или от удавяне. Ще приемем и че други местни жители - предимно деца и младежи - в селата около връх Дамбала пак в израз на голяма радост са се заключили на групи в оборите,  след което са драснали кибрит на сламата, за да тестват дали човек умира по бързо от задушаване или от изгаряния по тялото. Ще приемем че и подобни „масови самоубийства*“ от неистовата радост от „освобождението“ е имало и в ардинските села и в повечето села северно от Кърджали. „Освобождение“ на нашите деди, което в следващите сто и повече години странно защо довежда до систематичното им прогонване и изселване към Турция?  „Освобождение“ на региона, което довежда до постоянна насилствена асимилационна политика и държавен терор към помашкото и турското население. „Освобождение“, което довежда и до позора и ужаса на гаврата наречена „Възродителен процес*“, свързана с насилствената асимилация на турското население и избиването на десетки турци, сред които и 17 месечно бебе и 15 годишно момче, и с изтезания на над стотици само за това, че са турци или помаци.
 
Вековна гавра с турското и мюсюлманското население, за която все още реално няма нито един осъден!

Ziyaretçi sayısı: 1947

BENZER YAZILAR
Турция съобщи, че приключва оградата със Сирия
Приоритети за управление (2017- 2021)
Какво все още искате от Турците в България?
Сдружение "Алтай" осъжда опита за военен преврат
„Oрганизирано мащабно ограбване на старинните движими вещи на народа, от страна на настоящето управление на страната!“

YORUM GÖNDER

Hakaret ve edebe aykırı uygunsuz söz içeren yorumlar silinir.

Adınız:
Yorumunuzu girin:

2 YORUM:

zaferiyus dedi ki
Основите на Българската държава са изградени върху Невинно избито Турско-Мюсюлманско население, проливането на невинна кръв е извършено и в периода 1984-1989 година за което дпс еоод прави всичко възможно да остане ненаказано.
02 Ağustos 2017 - saat:13:24'da
asan aziz dedi ki
kalemine salik seterili .cizdine kestanei sozde turk partisinin...aferim...
01 Ağustos 2017 - saat:21:28'da

« Geri dön

YAZARLAR
MUSTAFA KEMAL İLE VAHDETTİN’İN YOLLARI AYRILIRKEN…
YUNAN’IN ANADOLUDA, TRAKYA’DA TÜRKLERE YAPTIĞI SOYKIRIM VAHŞETİ
Domuz etini “savunan” belediye başkanı camilerden çıkmaz oldu
Şehitleri anma töreninde, Allah’ın mübarek Cuma gününde dans eden bir parti başkanı
ORTA ASYA TÜRK KÜLTÜR VE İNANCININ DEVAMI: HIDRELLEZ
Bulgaristan’daki Ermeni Soykırım anıtları, Türklere, Müslümanlara, tüm insanlara saygısızlıktır..!
FOTOĞRAF
Sofya camiine saldırı
İstanbul’da seçim kuyruğu
Kartal-İstanbul’da tuhaf bir yazı: Seçim sandığnda sadece Bulgarca konuşulur
Kırcaali merkezindeki sokakların durumu
ARAŞTIRMA
Gallup International: Sosyalistler birinci çıkacak, HÖH’ün oyları azalacak, DOST meclise giremeyecek, Mestan reytingi en düşük siyasetçi
HÖH, Bulgaristan'da Türk Millî Kurtuluş Hareketi’nin devamı mı? Kurtuluş Hareketi’ni komünist istihbarat DS mi kurdu?
Bulgaristan’da enerji sektörünü komünist istihbarat DS mi yönetiyor?
Komünist dönemin gerçekleri gizleniyor
Todor Jivkov, 1989 yılında Türkleri kovunca Bulgaristan’ın ekonomisi daha da kötüye gitti
10 Kasım 1989: Bulgaristan’da komünist rejimin sona erdiği ve Todor Jivkov’un iktidardan indiği gün
Copyright © 2013, T HABER - All Rights Reserved.